Het begrip ‘AI’ wordt vaak gebruikt voor robots en computerprogramma’s die algoritmes gebruiken om dingen te leren, waaronder taal. In tegenstelling tot mensen en dieren die vooraf geleerd hebben om te communiceren, kunnen Artificial Intelligence-programma’s snel ‘leren’ en taalvormen maken terwijl ze hun omgeving waarnemen.
Maar kan AI ook creatief zijn bij taal? De mening over dit onderwerp is verdeeld. Er zijn degenen die denken dat AI-programma’s in staat zijn om kunstzinnige verhalen te schrijven en zelfs poëzie te creëren.
Voordelen van AI-taalcreativiteit
- Efficiëntie: Door AI kunnen teksten of verhalen veel sneller worden gecreëerd. Algoritmen kunnen bovendien gemakkelijk en snel worden bijgewerkt om nog betere resultaten te krijgen.
- Duurzaamheid: AI-technologie is een veelzijdig en gespecialiseerd hulpmiddel. Daardoor kunnen bepaalde teksten sneller worden gecreëerd en bewerkt.
- Personalisering: AI-technologie kan ook worden gebruikt om teksten of verhalen te variëren op basis van verschillende criteria. Dit helpt om persoonlijker en relevantere berichten te creëren.
Nadelen van AI-taalcreativiteit
- Taalbarrière: AI-programma’s kunnen alleen teksten of verhalen creëren die binnen hun afgebakende contexten liggen. Ze kunnen geen nieuwe taal of nieuwe termen creëren die daarbuiten vallen.
- Gebrek aan begrip: AI-programma’s zijn dom en kunnen geen begrip tonen voor het onderwerp dat wordt behandeld. Daarom zullen hun verhalen of teksten ook gebrekkig zijn.
- Creativiteit: Algoritmen kunnen misschien patronen bepalen, maar ze hebben geen ‘echte’ creativiteit die vereist is om kunstzinnig of artistiek werk te produceren.
Hoewel AI-taalcreativiteit een interessante toepassing is, vereisen verschillende taken zoals schrijven en poëzie nog steeds een menselijke touch. AI-programma’s kunnen alleen patronen herkennen en vasthouden aan een afgebakende context. Daarom is AI en taalcreativiteit nog steeds niet echt een haalbare combinatie.