Kunstmatige intelligentie en onderwijs: wat zeggen deze boeken over hoe het ons leren zal veranderen?

Shape Image One
Kunstmatige intelligentie en onderwijs: wat zeggen deze boeken over hoe het ons leren zal veranderen?

Meer en meer mensen praten over hoe kunstmatige intelligentie (AI) de manier waarop we leren voor altijd zal veranderen. In deze blogpost zullen we een aantal recente boeken bekijken die hopen om te laten zien hoe AI ons onderwijssysteem en onze leerpraktijken zal veranderen.

Nieuwe technologische kansen voor leren met AI

In zijn boek “Unleashing AI in Education: Seven Success Stories to Guide Schools, Universities, and Companies” schetst de auteur, Dr. Haco Henze, een duidelijk beeld van hoe AI kan worden gebruikt om ons onderwijs te versterken. Hij voorziet een enorme stijging van AI-gebaseerde technologieën in het onderwijs, waaronder:

  • Cirkeldiagrammen – AI-tools kunnen worden gebruikt om leerlingen te helpen bij het analyseren van de relaties tussen leerstof en de eindresultaten;
  • Machine Learning (ML) – AI-systemen kunnen leerlingen helpen bij het begrijpen van complexe woorden, algoritmen en wiskundige formules;
  • Spraakherkenning – AI-systemen kunnen hersensprints maken, suggesties doen en leerlingen helpen leerstof op een originalere manier te begrijpen.

Veranderende rol van de leraar in de klas

In “AI in Education: Teaching Machines to Educate Children” betoogt de auteur, Manish Sharma, dat AI-technologie de leraar meer tijd zal geven om persoonlijk te engageren met de leerlingen. Volgens Sharma zal een AI-gestuurd onderwijssysteem leraren in staat stellen zich meer op te richten op een meer collaboratieve leeromgeving.

Het is belangrijk dat leraren hierin een leidende rol spelen, waarbij ze de AI-tools gebruiken om het leren van de leerlingen te bevorderen. Shapson beweert dat AI erin zal slagen hen te helpen bij het opbouwen van een meer persoonlijke en gerichte leerervaring.

Een veranderende visie

Het boek “AI in Education: Equipping Ourselves for the Disruption” van Andrew Walker onderzoekt ook hoe AI de manier waarop we leren hervormt. Walker argumenteert dat natuurlijke taalverwerking en machine learning steeds belangrijker worden voor het leren van de toekomst.

Volgens Walker zullen leerplatformen veranderen met behulp van AI-technologie om te passen bij de veranderende behoeften en om leerlingen meer persoonlijkheid te geven in hun leeromgeving.

In dit boek stelt Walker een her-engineeringsvermogen voor, waarmee leerlingen feedback en coaching kunnen krijgen om de leerdoelstellingen te realiseren.

Conclusie

Kunstmatige intelligentie heeft al veel veranderingen gebracht in het onderwijs en zal dat blijven doen. De boeken die we hier hebben bekeken laten zien dat AI invloed zal hebben op de manier waarop we leren, waaronder het veranderen van de manier waarop leraren lesgeven en leerlingen leren. AI zal ook helpen leerlingen om beter te onderwijzen, feedback te krijgen en gericht te leren.

Geef een reactie